Een dynamische boomkwekerij

De geschiedenis van onze Boomkwekerij gaat inmiddels al meer dan 100 jaar terug en is begonnen met Cornelis van Aken aan het roer. Op kleinschalige wijze en met een tomeloze inzet werd in die tijd al hard gewerkt om een mooi boomkwekerij bedrijf op te zetten. Voor die tijd zeker niet gemakkelijk. Maar met het kweken van afleggers (speciaal in deze regio)en het stekken en enten in een ouderwets schuurtje met houtkachel werd een begin gemaakt voor de opzet van wat nu een bloeiend boomkwekerij bedrijf is.

Het bloed kruipt daar waar het niet gaan kan

Het bedrijf ging van Cornelis van Aken over naar zoon Frans van Aken (sr), die er vervolgens ook weer zijn eigen visie en draai aan gaf. Het bloed kruipt daar waar het niet gaan kan, en ook de zoons Frans en Joop waren van mening hun vader te gaan assisteren in het Boomkwekerij bedrijf. Ondertussen verhuisde het bedrijf van de ene kant van Oudenbosch naar de andere kant van het dorp, waar het bedrijf tot op de dag van vandaag nog steeds naar volle tevredenheid is gevestigd met het bedrijfspand, en de omliggende boomkwekerijen. Na vele jaren samenwerking tussen Joop en Frans besloten zij in 1994 ieder hun eigen weg in te slaan. Frans zette zijn bedrijf verder voort aan de Vaartweg en Joop samen met zijn zoon Franz-Joseph op de huidige locatie aan de Spijperstraat.

Mooie samenwerking

Zoon Franz-Joseph van Aken, die al van kleinsafaan zeker wist, boomkweker te willen worden, en inmiddels de nodige jaren in het buitenland ervaring had opgedaan, stond alweer te popelen om samen met zijn vader Joop van Aken het bedrijf voor te zetten. Vandaar dat in 1994 Boomkwekerij J. van Aken en Zn. b.v. werd opgericht. Door de jarenlange ervaring van vader Joop, die dit perfect wist over te brengen op zijn zoon Franz-Joseph, ontstond een samenwerking tussen beiden die tot op het laatste moment subliem was.

Vader en zoon alle handelsactiviteiten en financiële activiteiten plus het aansturen van het personeel, de orderadministratie en boekhouding kwam voor rekening van oudste dochter Monique, (in de beginjaren nog geassisteerd door jongste zus Kathleen). Gouden jaren, eigen mensen op kantoor, alles in eigen beheer, een unieke samenwerking! Helaas kwam hieraan in 2009 een eind, toen Joop van Aken kwam te overlijden, na het ondergaan van 2 levertransplantaties, waarvan de consequenties te zwaar waren en een longontsteking hem fataal werd. Zoon Franz-Joseph en dochter Monique zetten samen hun schouders eronder met moeder Joke van Aken Vermunt als mede-aandeelhoudster. Gesteund door alles wat ze van hun vader in de loop der jaren hebben geleerd, met een ijzersterke wilskracht (eveneens overgenomen van vader Joop), verloopt dit tot op het moment perfect. Ook zij proberen Boomkwekerij J. van Aken en zn. b.v. te waarborgen als een dynamische boomkwekerij die goede kwaliteit en snelle leveringen tegen gunstige prijzen kan garanderen.

Inmiddels staat de 5e generatie in de kinderschoenen. Olivier, Emmeline en Quintijn staan de popelen om in de voetsporen van vaders te treden.


5e-generatie-25e-generatie-3